Ciasto I
Upiec biszkopt jasny z 6 jaj i przekroić na 2 części.
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160- -180 st. C ok. 30-40 min.
Ciasto II
Składniki:
30 dag mąki
5 dag margaryny
2 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki ciepłego mleka
1/2 łyżeczki amoniaku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem, połączyć z roztopioną margaryną, dodać mleko z rozpuszczonym amoniakiem. Wymieszać i pozostawić na noc w lodówce. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Upiec 2 placki w temp. 160 st. C przez ok. 35 min.
Masa śmietankowa
Składniki:
1 1/4 l śmietany 36%
1 szklanka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki mleka
1/2 l malin (świeżych lub mrożonych)
1/2 l jagód (świeżych lub mrożonych)
1/2 l czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
Wykonanie:
Śmietanę ubić, dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w mleku. Masę podzielić na 4 części. Do jednej dodać maliny, do drugiej jagody, do trzeciej czerwone porzeczki. Czwartą część pozostawić bez dodatków.
Złożenie ciasta
Dodatek:
kakao do posypania
Biszkopt – masa śmietankowa z malinami – ciasto II – masa śmietankowa z jagodami – biszkopt – masa śmietankowa z porzeczkami – ciasto II – masa śmietankowa bez dodatków – wierzch posypać kakao.
Polecamy najnowszą książkę 102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI.
Średnia ocena czytelników
(3.7 / 5)
2 komentarze
Monika
11 maja 2015 / 16:25Witam, mam pytanie- razem aż 1.5 litra owoców, czy to do wyboru i ma być razem pół litra?
janina
28 lipca 2016 / 18:44Dzień dobry.Kupiłam do bitej śmietany owoce mrożone.Mam pytanie :czy należy je rozmrozić,czy dodać do śmietany mrożone?