Placek orzechowy:
Składniki:
12 jaj
3 łyżki mąki krupczatki
25 dag krojonych orzechów włoskich
30-35 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka, pozostałe składniki i całość delikatnie wymieszać. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki.
Masa kawowa :
Składniki:
1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
Wykonanie:
Rozpuścić kawę w niewielkiej ilości gorącej wody. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz żółtek ugotować budyń. Gdy lekko przestygnie, połączyć z masłem i zaparzoną kawą. Dodać spirytus i delikatnie wymieszać.
Dodatki:
polewa czekoladowa
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
Przełożenie placka:
Placek orzechowy – masa kawowa – placek orzechowy – masa kawowa – placek orzechowy – polewa czekoladowa – posypka z mielonych orzechów
Średnia ocena czytelników
(3.4 / 5)
1 komentarz
Nika
11 lutego 2017 / 14:24Witam,
jak długo piec te placki i w jakiej temperaturze?
Należy upiec każdy osobno? 🙂