Mazurek cygański

Składniki:

suche wafle

5 jaj

12 dag cukru kryształu

10 dag mąki pszennej

10 dag orzechów drobno krojonych

10 dag rodzynek

10 dag skórki pomarańczowej

5 dag suszonych śliwek bez pestek

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 Wykonanie:

Dno blaszki wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć warstwę wafli. Żółtka utrzeć z krem, dodać orzechy, sparzone rodzynki, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i śliwki (wszystkie bakalie oprószyć mąką), mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć i delikatnie wymieszać, wylać na wafle i zaraz włożyć do pieca. Upiec w temp. 180 st. C przez 30 min.

 

Lukier

Składniki:

1 białko

12 dag cukru pudru

sok z 1 cytryny

 

Wykonanie:

Utrzeć białko z cukrem, dodając sok z cytryny (jeśli lukier jest za rzadki, dodać cukier puder). Zaraz po upieczeniu ciasto polać cienkim strumieniem lukru, tworząc ozdobną kratkę na powierzchni całego mazurka.

 

Przepis pochodzi z najnowszej książki 102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI.

140 na 500 pż 22 04

 



Średnia ocena czytelników

(3.9 / 5)

3.9 5 15
Oceń ten przepis

Liczba ocen
15

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Katarzyna
    3 kwietnia 2015 / 10:00

    Mazurek jest pyszny i łatwy w wykonaniu. Polecamnn1

  • Napisz komentarz