Makowiec korzenny

Składniki:

20 dag maku
40 dag cukru kryształu
5 jaj
1 dag zmielonego cynamonu
1 dag zmielonych goździków
10 dag zmielonych migdałów
½ laski wanilii
skórka z 1 cytryny
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Mak zalać wrzącą wodą, odcedzić, ostudzić i trzykrotnie zemleć
w maszynce do mięsa na drobnym sitku, po czym utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać cynamon, goździki, migdały, ziarenka wanilii i startą skórkę z cytryny. Pod koniec ucierania delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec
w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez 40-50 min.
Po upieczeniu wierzch makowca dekoracyjnie polukrować.

Lukier

Składniki:

25 dag cukru pudru
2 białka
4 krople olejku migdałowego

Wykonanie:

Białka starannie utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pod koniec ucierania dodać olejek migdałowy.



Średnia ocena czytelników

(3.8 / 5)

3.8 5 9
Oceń ten przepis

Liczba ocen
9

Brak komentarzy

Napisz komentarz