Składniki:
1/2 kg makaronu wstążki,
1/2 kg grzybów (borowiki, lub podgrzybki – świeże lub mrożone),
1 mała cebula,
1 pęczek pokrojonej natki pietruszki,
8 dag startego parmezanu,
3/4 szklanki wywaru jarzynowego,
2-3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojone grzyby. Dusić do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku i dodać połowę natki pietruszki. Połowę grzybów zmiksować i połączyć z wywarem jarzynowym.
Do makaronu – ugotowanego zgodnie z przepisem – dodać zmiksowany sos grzybowy, pozostałą część grzybów i połowę parmezanu. Całość wymieszać i doprawić. Przed podaniem – wierzch posypać pozostałym serem oraz pietruszką.
Podawać na gorąco jako danie obiadowe lub kolacyjne.
Średnia ocena czytelników
(3.2 / 5)
Brak komentarzy