Makaron z grzybami

Składniki:

1/2 kg makaronu wstążki,
1/2 kg grzybów (borowiki, lub podgrzybki – świeże lub mrożone),
1 mała cebula,
1 pęczek pokrojonej natki pietruszki,
8 dag startego parmezanu,
3/4 szklanki wywaru jarzynowego,
2-3 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.

Wykonanie:

Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojone grzyby. Dusić do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku i dodać połowę natki pietruszki. Połowę grzybów zmiksować i połączyć z wywarem jarzynowym.

Do makaronu – ugotowanego zgodnie z przepisem – dodać zmiksowany sos grzybowy, pozostałą część grzybów i połowę parmezanu. Całość wymieszać i doprawić. Przed podaniem – wierzch posypać pozostałym serem oraz pietruszką.

Podawać na gorąco jako danie obiadowe lub kolacyjne.



Średnia ocena czytelników

(3.2 / 5)

3.2 5 13
Oceń ten przepis

Liczba ocen
13

Brak komentarzy

Napisz komentarz