Kukutki makowe

Sposób I

Ciasto:

Składniki:

25 dag mąki
2-3 żółtka
1/2 szklanki letniej wody

Wykonanie:

Do mąki dodać żółtka, letnią wodę i zarobić ciasto jak na makaron. Po uzyskaniu jednolitej masy utoczyć jednakowej grubości wałeczki i podzielić na równe części. Z każdej części formować paluszki. Ugotować w osolonej wodzie.

Masa makowa:

Składniki:

20 dag maku zmielonego
miód płynny (wg uznania)
bakalie (wg upodobania)

Wykonanie:

Do maku dodać bakalie (rodzynki wcześniej sparzyć), miód, dokładnie wymieszać i dodać do ugotowanych paluszków. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku.

Sposób II

Składniki:

50 dag ugotowanych ziemniaków
1-2 jaja
15 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Wcześniej ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać jaja, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować małe paluszki i ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z masą makową (patrz: sposób I).

143 przysmaki siostry Anastazji



Średnia ocena czytelników

(3.9 / 5)

3.9 5 7
Oceń ten przepis

Liczba ocen
7

Brak komentarzy

Napisz komentarz