Sposób I
Ciasto:
Składniki:
25 dag mąki
2-3 żółtka
1/2 szklanki letniej wody
Wykonanie:
Do mąki dodać żółtka, letnią wodę i zarobić ciasto jak na makaron. Po uzyskaniu jednolitej masy utoczyć jednakowej grubości wałeczki i podzielić na równe części. Z każdej części formować paluszki. Ugotować w osolonej wodzie.
Masa makowa:
Składniki:
20 dag maku zmielonego
miód płynny (wg uznania)
bakalie (wg upodobania)
Wykonanie:
Do maku dodać bakalie (rodzynki wcześniej sparzyć), miód, dokładnie wymieszać i dodać do ugotowanych paluszków. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku.
Sposób II
Składniki:
50 dag ugotowanych ziemniaków
1-2 jaja
15 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Wcześniej ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać jaja, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować małe paluszki i ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z masą makową (patrz: sposób I).
Średnia ocena czytelników
(3.9 / 5)
Brak komentarzy