Kaczka nadziewana wątróbką

Składniki:

1 kaczka
2 wątróbki drobiowe
2 pełne łyżki masła
3 bułki
1 jajo
1-2 płaskie łyżki drobno posiekanej pietruszki
majeranek
gałka muszkatołowa
olej
pieprz
sól

Wykonanie:

Kaczkę umyć, oczyścić, obsuszyć i natrzeć masłem i przyprawami. Bułki namoczyć i odcisnąć. 1 łyżkę masła utrzeć z solą i żółtkiem. Dodać odciśnięte bułki, natkę pietruszki, pokrojoną w kostkę wątróbkę i białko ubite na pianę. Wymieszać, doprawić do smaku. Kaczkę wypełnić farszem i zaszyć. Piec – z niewielką ilością oleju, pod przykryciem – w piekarniku w temp. ok. 180-200 st. C.

Podawać z ziemniakami i pieczonymi jabłkami.



Średnia ocena czytelników

(3.8 / 5)

3.8 5 14
Oceń ten przepis

Liczba ocen
14

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Piotr
    18 września 2021 / 16:42

    Dwie wątróbki, trzy bułki? To czym tak kaczka w końcu jest nadziewana? Wątrobką? Czy bułką?

  • Napisz komentarz