Składniki:
1 młoda kaczka
1 łyżka majeranku
1 łyżka miodu
2 jabłka
2 pomarańcze
2 łyżki smalcu
1– 1½ szklanki wody
sól
pieprz
Wykonanie:
Kaczkę dokładnie wymyć, oczyścić, osuszyć, wierzch i środek natrzeć solą i pozostawić na ok. 2 godz. w chłodnym miejscu, po czym natrzeć majerankiem i pieprzem. Środek kaczki wypełnić wymytymi jabłkami oraz cząstkami obranej ze skórki 1 pomarańczy. Po wypełnieniu otwór tuszy zaszyć lub spiąć wykałaczką. Wierzch kaczki posmarować smalcem i miodem. Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 160 st. C pod przykryciem. Po upływie 1 godz. podlać wodą. Piec przez 2–2½ godz.
W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewać mięso wytworzonym sosem.
Upieczoną kaczkę przełożyć na półmisek, pokroić na porcje i udekorować pozostałą pomarańczą pokrojoną w plasterki. Wierzch kaczki polać wytworzonym sosem.
Kaczkę podawać z pieczonymi połówkami ziemniaków.
Średnia ocena czytelników
(2 / 5)
Brak komentarzy