Kaczka nadziewana jabłkami w pomarańczach

Składniki:

1 młoda kaczka
1 łyżka majeranku
1 łyżka miodu
2 jabłka
2 pomarańcze
2 łyżki smalcu
1– 1½ szklanki wody
sól
pieprz

Wykonanie:

Kaczkę dokładnie wymyć, oczyścić, osuszyć, wierzch i środek natrzeć solą i pozostawić na ok. 2 godz. w chłodnym miejscu, po czym natrzeć majerankiem i pieprzem. Środek kaczki wypełnić wymytymi jabłkami oraz cząstkami obranej ze skórki 1 pomarańczy. Po wypełnieniu otwór tuszy zaszyć lub spiąć wykałaczką. Wierzch kaczki posmarować smalcem i miodem. Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 160 st. C pod przykryciem. Po upływie 1 godz. podlać wodą. Piec przez 2–2½ godz.
W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewać mięso wytworzonym sosem.
Upieczoną kaczkę przełożyć na półmisek, pokroić na porcje i udekorować pozostałą pomarańczą pokrojoną w plasterki. Wierzch kaczki polać wytworzonym sosem.
Kaczkę podawać z pieczonymi połówkami ziemniaków.



Średnia ocena czytelników

(2 / 5)

2 5 5
Oceń ten przepis

Liczba ocen
5

Brak komentarzy

Napisz komentarz