Jaja nadziewane z sosem tatarskim

Składniki:

5-6 jaj
10-15 dag szynki
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz

Wykonanie:

Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż, wybrać żółtka. Żółtka zemleć razem z szynką, dodać śmietanę, sól, pieprz, dobrze wymieszać i doprawić. Połówki białek wypełnić masą i dekoracyjnie ułożyć na półmisku.

Sos tatarski:

Składniki:

1 słoik majonezu
2-3 ogórki kiszone
1/2 słoika groszku zielonego
1 słoik pieczarek marynowanych
natka pietruszki lub szczypiorek

Wykonanie:

Obrane ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i wymieszać. Doprawić. Dla uzyskania ostrości można dodać odrobinę musztardy. Dla złagodzenia smaku – dodać kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Sosem polać jaja, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.



Średnia ocena czytelników

(4.4 / 5)

4.4 5 7
Oceń ten przepis

Liczba ocen
7

Brak komentarzy

Napisz komentarz