Składniki:
5-6 jaj
10-15 dag szynki
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż, wybrać żółtka. Żółtka zemleć razem z szynką, dodać śmietanę, sól, pieprz, dobrze wymieszać i doprawić. Połówki białek wypełnić masą i dekoracyjnie ułożyć na półmisku.
Sos tatarski:
Składniki:
1 słoik majonezu
2-3 ogórki kiszone
1/2 słoika groszku zielonego
1 słoik pieczarek marynowanych
natka pietruszki lub szczypiorek
Wykonanie:
Obrane ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i wymieszać. Doprawić. Dla uzyskania ostrości można dodać odrobinę musztardy. Dla złagodzenia smaku – dodać kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Sosem polać jaja, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
Średnia ocena czytelników
(4.4 / 5)
Brak komentarzy