Składniki:
1 główka kapusty włoskiej,
25 dag kaszy jęczmiennej,
25 dag kaszy gryczanej,
1 kg pieczarek,
2 cebule,
2 szklanki wywaru jarzynowego,
3-4 łyżki tłuszczu,
sól,
pieprz.
Sos pieczarkowy:
1-2 łyżki mąki pszennej,
1/2 szklanki śmietany,
1/2 szklanki wody,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Kapustę sparzyć, wyciąć głąb i oddzielić liście. Każdą z kasz osobno ugotować na sypko. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać pokrojone pieczarki. Razem dusić do miękkości. Pod koniec duszenia posolić. Ugotowane kasze wymieszać i dodać połowę podduszonych pieczarek z cebulą. Wymieszać i doprawić do smaku. Jeżeli farsz jest zbyt suchy – dolać wywaru jarzynowego. Wyrobioną masę nakładać na liście kapusty, zaginać brzegi i zwijać w rulon. Gołąbki układać dość ciasno warstwami w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty. Podlać wywarem i dusić w piekarniku (ok. 180 st. C) do miękkości. W razie potrzeby w trakcie duszenia uzupełniać odparowany wywar.
Sos pieczarkowy:
Śmietanę roztrzepać z mąką na gładką masę, dodać wodę i połączyć z pozostałymi z farszu pieczarkami. Całość chwilę zagotować, ciągle mieszając. Doprawić do smaku.
Gołąbki podawać z sosem pieczarkowym jako samodzielne danie.
Średnia ocena czytelników
(4.1 / 5)
1 komentarz
Joanna
5 lutego 2015 / 20:15Pyszne! Zrobilam tylko z kasza jeczmienna. Polecam 🙂