Składniki:
50 dag czosnku
1 łyżeczka suszonego estragonu (na 1 słoik)
bazylia
oliwa (na 1 słoik 1 łyżeczka)
Składniki:
Zalewa:
½ l wody
5-6 łyżek octu winnego
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Czosnek dokładnie oczyścić, sparzyć wrzątkiem i przelać zimną wodą. Na dno każdego słoika wsypać estragon, odrobinę bazylii i wypełnić słoik czosnkiem. Z wody, octu, cukru i soli przygotować zalewę, doprawić wg smaku, zagotować i przestudzoną zalać słoiki z czosnkiem. Do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę oliwy. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez ok. 10-15 min. Doskonały dodatek do mięs na zimno.
Średnia ocena czytelników
(3.6 / 5)
1 komentarz
Kucharka
3 października 2020 / 18:04Nie ma to, jak samej sobie dodać pochlebny komentarz….