Czosnek marynowany

Składniki:

50 dag czosnku
1 łyżeczka suszonego estragonu (na 1 słoik)
bazylia
oliwa (na 1 słoik 1 łyżeczka)

Składniki:

Zalewa:

½ l wody
5-6 łyżek octu winnego
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki cukru

Wykonanie:

Czosnek dokładnie oczyścić, sparzyć wrzątkiem i przelać zimną wodą. Na dno każdego słoika wsypać estragon, odrobinę bazylii i wypełnić słoik czosnkiem. Z wody, octu, cukru i soli przygotować zalewę, doprawić wg smaku, zagotować i przestudzoną zalać słoiki z czosnkiem. Do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę oliwy. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez ok. 10-15 min. Doskonały dodatek do mięs na zimno.



Średnia ocena czytelników

(3.6 / 5)

3.6 5 29
Oceń ten przepis

Liczba ocen
29

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Kucharka
    3 października 2020 / 18:04

    Nie ma to, jak samej sobie dodać pochlebny komentarz….

  • Napisz komentarz