Ciasto:
Składniki:
35 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny
12 łyżek słodkiego mleka
6 jaj
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Margarynę, cukier i żółtka utrzeć, dodać cukier waniliowy, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, kakao i całość dobrze wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z ubitych białek.
Kokos:
Składniki:
20 dag wiórków kokosowych
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek słodkiej śmietany
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, kokos, mąkę, śmietanę, sok z cytryny i lekko wymieszać.
Przygotowanie do pieczenia:
Połowę ciasta włożyć do foremki. Łyżką nałożyć kokos. Wierzch przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min. Po upieczeniu polać polewą.
Średnia ocena czytelników
(3.5 / 5)
2 komentarze
ewula
8 grudnia 2016 / 20:36Co to jest to „słodkie mleko”, czy jest to jakieś specjalne mleko?
Ania
19 listopada 2016 / 19:31Uwielbiam przepisy Siostry Anastazji, ciasto wygląda bardzo apetycznie, na pewno jest bardzo smaczne. Skorzystam z przepisu.