Ciasto ucierane:
Składniki:
10 dag margaryny
10 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masa serowa:
Składniki:
60 dag sera zmielonego
30 dag cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag margaryny
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, ser i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.
Mak:
Składniki:
30 dag maku suchego
1/2 szklanki miodu płynnego
10 dag cukru
3 jaja
2 łyżki masła
bakalie
Wykonanie:
Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Masło rozgrzać, dodać mak, miód i cukier. Gdy masa przestygnie, dodać żółtka i bakalie. Dokładnie wymieszać, jeszcze podsmażyć i doprawić do smaku.
Piana:
Składniki:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier.
Złożenie ciasta:
Ciasto ucierane – połowa biszkoptów układana na ukos w kratkę – między wolną przestrzeń rozprowadzić mak i masę serową – połowa biszkoptów układana w kratkę na ukos – pozostała część maku.
Piec w piekarniku ok. 50-60 min w temp. 170-190 st. C. Pod koniec pieczenia na wierzch ciasta rozprowadzić pianę i ponownie ciasto zapiec w piekarniku.
Dodatek:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
Średnia ocena czytelników
(3.2 / 5)
2 komentarze
Eliza
1 grudnia 2015 / 13:18I co dalej ? Jak złożyć i upiec to ciasto? Bo opis kończy się na przygotowaniu surowych warstw.
GrzAga
22 stycznia 2016 / 16:14No przecież jest napisane jak złożyć ciasto i w jakiej temperaturze je piec.