Ciasto ucierane serowo-makowe

Ciasto ucierane:

Składniki:

10 dag margaryny
10 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
4 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masa serowa:

Składniki:

60 dag sera zmielonego
30 dag cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag margaryny

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, ser i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Mak:

Składniki:

30 dag maku suchego
1/2 szklanki miodu płynnego
10 dag cukru
3 jaja
2 łyżki masła
bakalie

Wykonanie:

Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Masło rozgrzać, dodać mak, miód i cukier. Gdy masa przestygnie, dodać żółtka i bakalie. Dokładnie wymieszać, jeszcze podsmażyć i doprawić do smaku.

Piana:

Składniki:

5 białek
3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier.

Złożenie ciasta:

Ciasto ucierane – połowa biszkoptów układana na ukos w kratkę – między wolną przestrzeń rozprowadzić mak i masę serową – połowa biszkoptów układana w kratkę na ukos – pozostała część maku.
Piec w piekarniku ok. 50-60 min w temp. 170-190 st. C. Pod koniec pieczenia na wierzch ciasta rozprowadzić pianę i ponownie ciasto zapiec w piekarniku.

Dodatek:

1 opakowanie podłużnych biszkoptów

kup_143_2



Średnia ocena czytelników

(3.2 / 5)

3.2 5 61
Oceń ten przepis

Liczba ocen
61

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Eliza
    1 grudnia 2015 / 13:18

    I co dalej ? Jak złożyć i upiec to ciasto? Bo opis kończy się na przygotowaniu surowych warstw.

    • Odpowiedz
      GrzAga
      22 stycznia 2016 / 16:14

      No przecież jest napisane jak złożyć ciasto i w jakiej temperaturze je piec.

    Napisz komentarz