Ciasto cytrynowe z truskawkami

Ciasto

Składniki:

35 dag margaryny

35 dag cukru

35 dag mąki

6 jaj

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

starta skórka z 1 cytryny

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz startą skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z ubitych na sztywno białek.

Lukier cytrynowy

Składniki:

sok z 2 cytryn

3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Wymienione składniki ucierać do czasu uzyskania konsystencji śmietany.

Dodatek:

3/4 kg truskawek

Przygotowanie do pieczenia:

Ciasto wylać na blaszkę – ułożyć truskawki. Piec przez ok. 45 min w temp. ok. 180 st. C. Po upieczeniu wierzch ciasta przybrać lukrem cytrynowym

Uwaga:

Do ciasta zamiast truskawek można użyć malin lub pokrojonych w kostkę brzoskwiń.

 

Przepis pochodzi z najnowszej książki 102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI.

140 na 500 pż 22 04



Średnia ocena czytelników

(4.1 / 5)

4.1 5 19
Oceń ten przepis

Liczba ocen
19

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Michał
    25 kwietnia 2016 / 13:22

    bardzo pyszne są siostry Anastazji ciasta i inne przepisy bardzo gorąco polecam siostry Anastazji książki z przepisami i płyty z filmami z przepisami siostry Anastazji

  • Napisz komentarz