Ciasto:
Składniki:
30 dag mąki
15 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1-2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka kakao
Wykonanie:
Z podanych składników szybko wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Większą część ok. 2/3 ciasta pozostawić bez dodatków (ciasto jasne), do pozostałej części – 1/3 dodać kakao (ciasto ciemne). Oba ciasta schłodzić.
Masa budyniowa:
Składniki:
1 l mleka
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
Wykonanie:
Z podanych składników ugotować budyń.
Piana:
Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru kryształu
1 jasny budyń
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając suchy budyń.
Dodatek:
1 1/2 kg jabłek
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przygotowanie do pieczenia:
Spód blaszki wyłożyć ciastem jasnym – na ciasto równomiernie rozprowadzić ciepłą masę budyniową – nałożyć odciśnięte jabłka – przykryć pianą – na wierzch zetrzeć ciasto ciemne.
Kroić po wystudzeniu, najlepiej na następny dzień. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Średnia ocena czytelników
(3.3 / 5)
4 komentarze
Kasia
26 lutego 2021 / 00:02ile i w jakiej temeparurze piec ciasto 😉 proszę o odpowiedz
Danuta
15 listopada 2015 / 17:37Mm 6 ksiąszki są wspaniałe pszepisynn1
Bellona
6 listopada 2015 / 11:11A na ile stopni i jak długo piec? Wystarczy 20 min dla kruchego ciasta czy dłużej ze względu na mąkę ziemniaczana?
Marta
1 listopada 2015 / 00:43W jakiej temperaturze piecze sie to ciasto I jak dlugo