Ciasto budyniowe z jabłkami

Ciasto:

Składniki:

30 dag mąki
15 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1-2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka kakao

Wykonanie:

Z podanych składników szybko wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Większą część ok. 2/3 ciasta pozostawić bez dodatków (ciasto jasne), do pozostałej części – 1/3 dodać kakao (ciasto ciemne). Oba ciasta schłodzić.

Masa budyniowa:

Składniki:

1 l mleka
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku

Wykonanie:

Z podanych składników ugotować budyń.

Piana:

Składniki:

1 szklanka białek
1 szklanka cukru kryształu
1 jasny budyń

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając suchy budyń.

Dodatek:

1 1/2 kg jabłek

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przygotowanie do pieczenia:

Spód blaszki wyłożyć ciastem jasnym – na ciasto równomiernie rozprowadzić ciepłą masę budyniową – nałożyć odciśnięte jabłka – przykryć pianą – na wierzch zetrzeć ciasto ciemne.
Kroić po wystudzeniu, najlepiej na następny dzień. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Średnia ocena czytelników

(3.3 / 5)

3.3 5 47
Oceń ten przepis

Liczba ocen
47

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Kasia
    26 lutego 2021 / 00:02

    ile i w jakiej temeparurze piec ciasto 😉 proszę o odpowiedz

  • Odpowiedz
    Danuta
    15 listopada 2015 / 17:37

    Mm 6 ksiąszki są wspaniałe pszepisynn1

  • Odpowiedz
    Bellona
    6 listopada 2015 / 11:11

    A na ile stopni i jak długo piec? Wystarczy 20 min dla kruchego ciasta czy dłużej ze względu na mąkę ziemniaczana?

  • Odpowiedz
    Marta
    1 listopada 2015 / 00:43

    W jakiej temperaturze piecze sie to ciasto I jak dlugo

  • Skomentuj Marta Anuluj