I ciasto:
Składniki:
8 jajek
28 dag cukru kryształu
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Przygotować biszkopt. 2. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
II ciasto:
Składniki:
20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Białka ubić z cukrem. 2. Dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. 3. Piec na złoty kolor w temp. 160-180 stopni Celsjusza przez 30 min.
Masa:
Składniki:
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag masła
3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym
Wykonanie:
1. Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. 2. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.
Przełożenie placka:
I ciasto – masa – II ciasto – masa – I ciasto – polewa.
Średnia ocena czytelników
(99.2 / 5)
1 komentarz
MONIA
9 listopada 2022 / 19:44Pyszne te ciasta… Gdyby tylko siostry przeliczały na szklanki, łyżki a nie na wagę…