Cappuccino

I ciasto:

Składniki:

8 jajek
28 dag cukru kryształu
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Przygotować biszkopt. 2. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

II ciasto:

Składniki:

20 dag wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Białka ubić z cukrem. 2. Dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. 3. Piec na złoty kolor w temp. 160-180 stopni Celsjusza przez 30 min.

Masa:

Składniki:

5 żółtek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag masła
3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym

Wykonanie:

1. Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. 2. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.

Przełożenie placka:

I ciasto – masa – II ciasto – masa – I ciasto – polewa.



Średnia ocena czytelników

(99.2 / 5)

99.2 5 68
Oceń ten przepis

Liczba ocen
68

1 komentarz

  • Odpowiedz
    MONIA
    9 listopada 2022 / 19:44

    Pyszne te ciasta… Gdyby tylko siostry przeliczały na szklanki, łyżki a nie na wagę…

  • Napisz komentarz