Blok kawowy

Składniki:

25 dag masła
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki wody
3 szklanki mleka w proszku
1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej
4-5 małych wafelków czekoladowych
5 dag pokrojonych orzeszków ziemnych prażonych (niesolonych)
5 dag pokrojonych migdałów
3 herbatniki

Wykonanie:

Kawę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Do kawy dodać masło, cukier i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodać mleko w proszku, wymieszać, dodać pokrojone wafelki, orzeszki, migdały, pokruszone herbatniki.
Wąską foremkę wyłożyć folią spożywczą. Masę przełożyć do foremki, odstawić do stwardnienia. Kroić w cienkie plasterki.



Średnia ocena czytelników

(3.6 / 5)

3.6 5 41
Oceń ten przepis

Liczba ocen
41

5 komentarzy

  • Odpowiedz
    Kasia
    28 lutego 2018 / 17:43

    Fajne przepisy i bardzo ciekawe.

  • Odpowiedz
    Anna
    14 grudnia 2015 / 13:51

    Ile ma byc tego mleka w proszku?

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    14 grudnia 2015 / 13:09

    Chcialam zapytac jakke to mleko w proszku i jaka gramatura. Dziękuję

  • Odpowiedz
    Kasia
    14 grudnia 2015 / 11:50

    Mam pytanie – a ile mleka w proszku ma być? Pozdrawiam 🙂

  • Skomentuj Asia Krowicka Anuluj