Składniki:
25 dag masła
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki wody
3 szklanki mleka w proszku
1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej
4-5 małych wafelków czekoladowych
5 dag pokrojonych orzeszków ziemnych prażonych (niesolonych)
5 dag pokrojonych migdałów
3 herbatniki
Wykonanie:
Kawę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Do kawy dodać masło, cukier i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodać mleko w proszku, wymieszać, dodać pokrojone wafelki, orzeszki, migdały, pokruszone herbatniki.
Wąską foremkę wyłożyć folią spożywczą. Masę przełożyć do foremki, odstawić do stwardnienia. Kroić w cienkie plasterki.
Średnia ocena czytelników
(3.6 / 5)
5 komentarzy
Kasia
28 lutego 2018 / 17:43Fajne przepisy i bardzo ciekawe.
Anna
14 grudnia 2015 / 13:51Ile ma byc tego mleka w proszku?
Asia Krowicka
22 stycznia 2016 / 12:21przecież pisze 3 szklanki
Agnieszka
14 grudnia 2015 / 13:09Chcialam zapytac jakke to mleko w proszku i jaka gramatura. Dziękuję
Kasia
14 grudnia 2015 / 11:50Mam pytanie – a ile mleka w proszku ma być? Pozdrawiam 🙂