Barszcz czerwony z uszkami

Sposób I:

Składniki:

1 kg czerwonych buraczków
2 l przegotowanej wody
2 kromki chleba żytniego
3-4 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego

Wykonanie:

Buraczki dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, dodać przyprawy i zalać letnią przegotowaną wodą tak, by buraczki były zanurzone. Na wierzch położyć kawałki chleba żytniego. Całość przykryć gazą. Odstawić do ciepłego pomieszczenia na 4-5 dni. Ukiszony barszcz przecedzić i rozcieńczyć rosołem lub wywarem jarzynowym. Doprawić do smaku.

Uwaga:

Ukiszony barszcz można zlać do słoika i przechowywać przez jakiś czas w lodówce.

Sposób II:

Składniki:

1 kg czerwonych buraczków
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
3-4 ziarna ziela angielskiego
kwasek cytrynowy
cukier
sól
pieprz

Wykonanie:

Buraczki, marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w plasterki. Dodać przyprawy, czosnek i pokrojoną cebulę. Całość zalać wrzącą wodą i dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Pozostawić na noc. Następnego dnia krótko zagotować, scedzić, można ponownie zalać wodą i zagotować. Jeżeli barszczu jest za mało – można dodać rosołu. Gotowy barszcz przyprawić do smaku.

Uwaga:

Kwasek cytrynowy można zastąpić wodą z kiszonych ogórków.

Uszka wigilijne:

Ciasto:

Składniki:

25 dag mąki
1 jajo
1-2 łyżki oliwy
woda letnia z dodatkiem mleka słodkiego
sól

Wykonanie:

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać jajo, oliwę i odrobinę soli. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając letnią wodę z mlekiem, tak by miało gęstość ciasta na pierogi. Następnie ciasto rozwałkować na duży cienki prostokąt i wykrawać kwadraty o boku ok. 4 cm. Na każdy nałożyć farsz i zlepiać po przekątnej, tak by powstał trójkąt. Mocno skleić z sobą dwa końce trójkąta i uformować kształt uszka.

Nadzienie z grzybów:

Składniki:

3 – 3 1/2 dag suszonych grzybów
1 mała cebula
1 łyżka masła
bułka tarta
sól
pieprz

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej na noc), następnie ugotować, pokroić lub zemleć w maszynce. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle i dodać grzybki oraz tyle bułki tartej, by farsz nie był zbyt rzadki. Doprawić do smaku. Nadziewać przygotowane ciasto. Gotowe uszka wrzucać do osolonej wrzącej wody, delikatnie zamieszać łyżką, by nie przywarły do dna. Gotować przez 3-4 min od czasu wypłynięcia. Gorące uszka zalać barszczem i podać na stół.

kup_143_2



Średnia ocena czytelników

(4.1 / 5)

4.1 5 14
Oceń ten przepis

Liczba ocen
14

Brak komentarzy

Napisz komentarz