Ciasto:
Składniki:
15 dag margaryny
20 dag cukru kryształu
35 dag mąki
4 jaja
8 łyżek słodkiego mleka
2 łyżeczki płaskie proszku
do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ubić białka na pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę w kształcie baranka. Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do połowy formy w kształcie przodu baranka. Przykryć drugą formą stanowiącą tył baranka. Piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. ok. 180 st. C. Po upieczeniu, delikatnie wyjąć ciasto z formy. Po dwóch dniach oczyścić z bułki tartej i ozdobić baranka lukrem.
Lukier z białek:
Składniki:
6 białek
60 dag cukru pudru
sok z cytryny
Wykonanie:
Białko z cukrem ucierać wałkiem w misce (najlepiej kamiennej), aż do powstania gęstej masy. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Jeżeli w trakcie ucierania lukier jest za rzadki, należy dosypać więcej cukru pudru.
Lukier, z którego będzie wykonana „wełenka” baranka, nie może spływać, musi być sztywny i gęsty. Lukier nakładać szprycą do tortu, imitując wełnę baranka.
Uwaga:
Lukrowa „wełenka” lepiej przylega, jeżeli wcześniej posmarujemy wierzch baranka rzadszym lukrem.
Średnia ocena czytelników
(3.3 / 5)
1 komentarz
bb
7 lutego 2019 / 19:28Czyli upieczone ciasto zaraz się wyjmuje? Bo ja robiłem to 3 dni później, ciasto wyciągałem to się rozwaliło.