Ciasto:
Składniki:
1/2 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka octu
1/2 kostki margaryny
4-5 łyżek śmietany kwaśnej
3 żółtka
Wykonanie:
Schłodzoną margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier puder, ocet, śmietanę oraz żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor ok. 15 min w temp. 180 st. C. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek.
Masa serowa:
Składniki:
50 dag sera białego zmielonego
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 budyń waniliowy
10 dag masła
Wykonanie:
Masło roztopić na wolnym ogniu. Przestudzić, dodać ser, jaja i cukier. Gotować, cały czas dokładnie mieszając. Pod koniec dodać budyń, nadal mieszając. Gdy masa będzie gęsta – odstawić.
Dodatek:
gotowa masa krówkowa
czekolada
wiórki kokosowe
Babeczki:
Dno każdej babeczki wyłożyć łyżeczką masy krówkowej, a następnie dopełnić ciepłą masą serową. Wierzch przybrać dekoracyjnie np. kleksami rozpuszczonej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi.
Średnia ocena czytelników
(3.6 / 5)
1 komentarz
Dana
17 marca 2021 / 08:00Przepyszne. Polecam wszystkim.