Babeczki z serem

Ciasto:

Składniki:

1/2 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka octu
1/2 kostki margaryny
4-5 łyżek śmietany kwaśnej
3 żółtka

Wykonanie:

Schłodzoną margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier puder, ocet, śmietanę oraz żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki. Piec na złoty kolor ok. 15 min w temp. 180 st. C. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek.

Masa serowa:

Składniki:

50 dag sera białego zmielonego
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 budyń waniliowy
10 dag masła

Wykonanie:

Masło roztopić na wolnym ogniu. Przestudzić, dodać ser, jaja i cukier. Gotować, cały czas dokładnie mieszając. Pod koniec dodać budyń, nadal mieszając. Gdy masa będzie gęsta – odstawić.

Dodatek:

gotowa masa krówkowa
czekolada
wiórki kokosowe

Babeczki:

Dno każdej babeczki wyłożyć łyżeczką masy krówkowej, a następnie dopełnić ciepłą masą serową. Wierzch przybrać dekoracyjnie np. kleksami rozpuszczonej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi.



Średnia ocena czytelników

(3.6 / 5)

3.6 5 31
Oceń ten przepis

Liczba ocen
31

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Dana
    17 marca 2021 / 08:00

    Przepyszne. Polecam wszystkim.

  • Napisz komentarz