Składniki:
1 duża sałata zielona
4 pomidory
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewki
3 jaja
1 ogórek
1 serek wiejski
sól
pieprz
Wykonanie:
Sałatę umyć, oczyścić, rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Ogórek pokroić w kostkę. Ugotowane jaja pokroić w ćwiartki. Połączyć wszystkie składniki (z wyjątkiem serka) i dokładnie wymieszać z sosem. Doprawić. Gotową sałatkę wyłożyć na półmisek. Przyozdobić serkiem wiejskim i drobno posiekanym szczypiorkiem.
Sos:
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2-3 ząbki czosnku
sos sałatkowy
Wykonanie:
Przygotować sos sałatkowy wg przepisu (wymieszać 3 łyżki przegotowanej wody, 3 łyżki oliwy oraz 1-2 łyżki soku z cytryny, do smaku można dodać musztardę), czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Średnia ocena czytelników
(3.4 / 5)
Brak komentarzy