Ciasto:
Składniki:
45 dag zmielonych pierników (lukrowanych suchych)
9 jaj
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru kryształu
1 słoik litrowy kompotu z owocami czarnej porzeczki
2 galaretki czerwone
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pierniczkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blaszki i piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 45-50 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części. Z kompotu odsączyć owoce. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l kompotu (brak uzupełnić wodą).
Masa biała
Składniki:
1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształu
25 dag masła
Wykonanie:
Z mleka, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części.
Przełożenie placka:
1/2 ciasta – 1/2 masy białej – rozłożyć odsączone owoce – zalać tężejącą galaretką – 1/2 masy białej – 1/2 ciasta – dowolnie
udekorować np. polewą.
Średnia ocena czytelników
(3.3 / 5)
2 komentarze
Małgorzata
21 kwietnia 2016 / 14:17Szczęść Boże.
Czy opis przekładania ciasta dotyczy na pewno tego przepisu?
Siostra Anastazja
26 kwietnia 2016 / 14:08Dziękuję za komentarz. Opis przekładania ciasta rzeczywiście nie dotyczył tego przepisu. Został już zmieniony 🙂