Piernikowy smak

Ciasto:

Składniki:

45 dag zmielonych pierników (lukrowanych suchych)
9 jaj
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru kryształu
1 słoik litrowy kompotu z owocami czarnej porzeczki
2 galaretki czerwone

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodając żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pierniczkami i proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do blaszki i piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 45-50 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części. Z kompotu odsączyć owoce. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l kompotu (brak uzupełnić wodą).

Masa biała

Składniki:

1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształu
25 dag masła

Wykonanie:

Z mleka, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części.

Przełożenie placka:

1/2 ciasta – 1/2 masy białej – rozłożyć odsączone owoce – zalać tężejącą galaretką – 1/2 masy białej – 1/2 ciasta – dowolnie
udekorować np. polewą.



Średnia ocena czytelników

(3.3 / 5)

3.3 5 46
Oceń ten przepis

Liczba ocen
46

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Małgorzata
    21 kwietnia 2016 / 14:17

    Szczęść Boże.
    Czy opis przekładania ciasta dotyczy na pewno tego przepisu?

    • Odpowiedz
      Siostra Anastazja
      26 kwietnia 2016 / 14:08

      Dziękuję za komentarz. Opis przekładania ciasta rzeczywiście nie dotyczył tego przepisu. Został już zmieniony 🙂

    Napisz komentarz