Przepisy wideo

Świąteczna lekcja gotowania. Zupa grzybowa i ryba po grecku

Świąteczne gotowanie nie musi być ani trudne, ani nudne. Siostra Anastazja i Michał Lewandowski, dziennikarz portalu Deon.pl przygotują dla Państwa krok po kroku dwie najbardziej popularne potrawy wigilijne: zupę grzybową z łazankami i rybę po grecku. Z takim prowadzeniem i komentarzem nawet ktoś zupełnie niewprawiony w świat kulinariów poradzi sobie doskonale.

Zupa grzybowa z łazankami

Składniki:

  • 4 dag suszonych grzybów
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 serek topiony
  • 20 dag łazanek
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • masło
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Namoczone dzień wcześniej grzyby ugotować i pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić na maśle i dodać ok. 2 i 1/2 – 3 l wody. Łazanki ugotować i odcedzić. Do gotującego wywaru dodać pokrojony serek topiony, wymieszać i dodać grzyby, łazanki i koperek. Doprawić do smaku.

Ryba po grecku

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg ryby (mintaj)
  • 20 średnich cebul
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża pietruszka
  • 2 małe puszki przecieru pomidorowego
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej
  • woda
  • bułka tarta
  • przyprawa do ryb
  • sól

Wykonanie:
Rybę podzielić na porcje, posolić, posypać przyprawą do ryb, obtoczyć w mące, roztrzepanych jajach, bułce tartej i usmażyć.
Cebulę pokroić i dusić na rozgrzanym oleju, aż zmięknie. Dodać marchew i pietruszkę startą na tarce o dużych oczkach, ziele angielskie, liść laurowy oraz przecier pomidorowy. Przyprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę wody i smażyć ok. 30 min.

Przed podaniem ułożyć warstwami: ryby – sos – ryby – sos itd.
Można podawać także na zimno.


You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz komentarz

FreshMail.pl