Przepisy wideo

AswiAi??teczna lekcja gotowania. Zupa grzybowa i ryba po grecku

AswiAi??teczne gotowanie nie musi byAi?? ani trudne, ani nudne. Siostra Anastazja i MichaAi?? Lewandowski, dziennikarz portalu Deon.pl przygotujAi?? dla PaAi??stwa krok po kroku dwie najbardziej popularne potrawy wigilijne: zupAi?? grzybowAi?? z Ai??azankami i rybAi?? po grecku. Z takim prowadzeniem i komentarzem nawet ktoAi?? zupeAi??nie niewprawiony w Ai??wiat kulinariA?w poradzi sobie doskonale.

Zupa grzybowa z Ai??azankami

SkAi??adniki:

  • 4 dag suszonych grzybA?w
  • 1 Ai??rednia marchew
  • 1 Ai??rednia pietruszka
  • 1 maAi??y kawaAi??ek selera
  • 1 serek topiony
  • 20 dag Ai??azanek
  • 1 Ai??yA?ka drobno posiekanego koperku
  • masAi??o
  • sA?l
  • pieprz

Wykonanie:
Namoczone dzieAi?? wczeAi??niej grzyby ugotowaAi?? i pokroiAi?? w paseczki. Marchew, pietruszkAi??, seler obraAi?? i zetrzeAi?? na tarce o duA?ych oczkach. PoddusiAi?? na maAi??le i dodaAi?? ok. 2 i 1/2 ai??i?? 3 l wody. A?azanki ugotowaAi?? i odcedziAi??. Do gotujAi??cego wywaru dodaAi?? pokrojony serek topiony, wymieszaAi?? i dodaAi?? grzyby, Ai??azanki i koperek. DoprawiAi?? do smaku.

Ryba po grecku

SkAi??adniki:

  • 1 i 1/2 kg ryby (mintaj)
  • 20 Ai??rednich cebul
  • 2 marchewki
  • 1 nieduA?a pietruszka
  • 2 maAi??e puszki przecieru pomidorowego
  • 3 jaja
  • 2 Ai??yA?ki mAi??ki pszennej
  • ziele angielskie
  • liAi??Ai?? laurowy
  • olej
  • woda
  • buAi??ka tarta
  • przyprawa do ryb
  • sA?l

Wykonanie:
RybAi?? podzieliAi?? na porcje, posoliAi??, posypaAi?? przyprawAi?? do ryb, obtoczyAi?? w mAi??ce, roztrzepanych jajach, buAi??ce tartej i usmaA?yAi??.
CebulAi?? pokroiAi?? i dusiAi?? na rozgrzanym oleju, aA? zmiAi??knie. DodaAi?? marchew i pietruszkAi?? startAi?? na tarce o duA?ych oczkach, ziele angielskie, liAi??Ai?? laurowy oraz przecier pomidorowy. PrzyprawiAi?? solAi?? i pieprzem, dodaAi?? odrobinAi?? wody i smaA?yAi?? ok. 30 min.

Przed podaniem uAi??oA?yAi?? warstwami: ryby ai??i?? sos ai??i?? ryby ai??i?? sos itd.
MoA?na podawaAi?? takA?e na zimno.


You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz komentarz

FreshMail.pl