Zobacz przepis na pyszny biszkopt z truskawkami i kremem borówkowym.
Ciasto biszkoptowe
Upiec biszkopt jasny.
Składniki:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.
Masa serowa
Składniki:
- 1 kg sera homogenizowanego waniliowego
- 25 dag serka mascarpone
- 4 łyżeczki żelatyny
- 20 dag świeżych truskawek
Wykonanie:
Serek homogenizowany połączyć z serkiem mascarpone, dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatynę. Na końcu wmieszać truskawki (duże owoce przekroić na pół).
Galaretka agrestowa
Składniki:
- 4 galaretki agrestowe
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem
Krem borówkowy
Składniki:
- 1 l jogurtu naturalnego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 10 dag czerwonej porzeczki
- 10 dag borówek (jagód)
- cukier puder do smaku
Wykonanie:
Jogurt roztrzepać z cukrem, dodać – rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody – żelatynę i na końcu wmieszać porzeczki i borówki.
Złożenie ciasta:
Biszkopt jasny – masa serowa – galaretka agrestowa – krem borówkowy – wierzch dekoracyjnie przybrać polewą czekoladową.
Brak komentarzy