Przepisy wideo

Pyszny biszkopt z truskawkami i kremem borówkowym. Zobacz Siostrę Anastazję przy pracy

Zobacz przepis na pyszny biszkopt z truskawkami i kremem borówkowym.

Ciasto biszkoptowe

Upiec biszkopt jasny.

 Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.

Masa serowa

Składniki:

  • 1 kg sera homogenizowanego waniliowego
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 20 dag świeżych truskawek

Wykonanie:

Serek homogenizowany połączyć z serkiem mascarpone, dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatynę. Na końcu wmieszać truskawki (duże owoce przekroić na pół).

Galaretka agrestowa

Składniki:

  • 4 galaretki agrestowe

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem

Krem borówkowy

Składniki:

  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 10 dag czerwonej porzeczki
  • 10 dag borówek (jagód)
  • cukier puder do smaku

Wykonanie:

Jogurt roztrzepać z cukrem, dodać – rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody – żelatynę i na końcu wmieszać porzeczki i borówki.

Złożenie ciasta:

Biszkopt jasny – masa serowa – galaretka agrestowa – krem borówkowy – wierzch dekoracyjnie przybrać polewą czekoladową.

.


You Might Also Like

Brak komentarzy

Napisz komentarz