Torcik z kremem śliwkowym

2015-08-28
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

1/2 l mleka
2 żółtka
2 budynie waniliowe (śmietankowe) bez cukru
25 dag masła
20-30 dag śliwek suszonych
alkohol

Ciasto:

Upiec biszkopt ciemny z 8 jaj i przekroić na dwa placki. Upiec biszkopt jasny z 4 jaj.

Krem śliwkowy:

Wykonanie:

Dzień wcześniej namoczyć śliwki w alkoholu. Następnie odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Z mleka, żółtek i budyniu w proszku ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać przestudzony budyń i pokrojone śliwki. Krem podzielić na dwie części.

Dodatek:

1/4 szklanki alkoholu
3/4 szklanki wody

Wykonanie:

Alkohol wymieszać z wodą. (Zamiast alkoholu można użyć rozcieńczony sok cytrynowy lub pomarańczowy).

Złożenie ciasta:

Biszkopt ciemny – nasączyć alkoholem (sokiem) – krem śliwkowy – biszkopt jasny – krem śliwkowy – biszkopt ciemny – nasączyć alkoholem (sokiem) – wierzch przyozdobić polewą czekoladową.

Średnia ocena czytelników

(3.3 / 5)

3.3 5 29
Oceń ten przepis

29 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

Napisz komentarz