Toffi

2016-05-02
Toffi_1862
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Biszkopt jasny:

Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

Biszkopt ciemny:

Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

Masa budyniowa:

Składniki:

3/4 l słodkiego mleka
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
1 1/2 kostki masła
1 płaska łyżeczka kakao
cukier do smaku

Wykonanie:

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.

Dodatki:

1/2 puszki mleka skondensowanego, słodzonego (gotowanego przez ok. 3 godz.)
2-3 listki wafli

Przełożenie ciasta:

Biszkopt ciemny – masa budyniowa biała – wafel – mleczna masa – wafel – masa budyniowa ciemna – biszkopt jasny – polewa

Uwaga:

Jeżeli listki wafli są mniejsze niż powierzchnia biszkoptu, należy dołożyć dodatkowe wafle.

Średnia ocena czytelników

(4.1 / 5)

4.1 5 15
Oceń ten przepis

15 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • 3

    Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem2

    Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach_2013_01_22_2 0054

    Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek_DSC06181

    Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami_2013_10_09_01 0063

    Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

Napisz komentarz