Św. Marty (orzechowy z ananasami)

2015-12-18
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Biszkopt orzechowy:

Składniki:

5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
7 dag mąki
5 dag zmielonych orzechów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, dodając po łyżce cukru. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać orzechy, mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min. Przekroić na 2 placki.

Masa:

Składniki:

1 puszka ananasów
1 jasny budyń
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka

Wykonanie:

Oddzielić ananasy od soku. Z soku (jeżeli nie ma pełnej szklanki dopełnić wodą) ugotować budyń jasny. Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać zimny budyń i pokrojone owoce z puszki.

Biszkopt kokosowy:

Składniki:

4 białka
1 szklanka cukru
20 dag wiórków kokosowych

Wykonanie:

Z białek ubić pianę, dodać cukier. Dodać kokos i upiec na złoty kolor.

Przełożenie placka:

Biszkopt orzechowy – masa – biszkopt kokosowy – masa – biszkopt orzechowy.

Średnia ocena czytelników

(3.8 / 5)

3.8 5 34
Oceń ten przepis

34 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

  1. wysłany przez Michał 24 kwietnia 2016

    siostry przepisy są bardzo pyszne i kupujemy często siostry książki z przepisami

Napisz komentarz