Św. Marty (orzechowy z ananasami)

Biszkopt orzechowy:

Składniki:

5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
7 dag mąki
5 dag zmielonych orzechów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, dodając po łyżce cukru. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać orzechy, mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min. Przekroić na 2 placki.

Masa:

Składniki:

1 puszka ananasów
1 jasny budyń
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
4 żółtka

Wykonanie:

Oddzielić ananasy od soku. Z soku (jeżeli nie ma pełnej szklanki dopełnić wodą) ugotować budyń jasny. Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać zimny budyń i pokrojone owoce z puszki.

Biszkopt kokosowy:

Składniki:

4 białka
1 szklanka cukru
20 dag wiórków kokosowych

Wykonanie:

Z białek ubić pianę, dodać cukier. Dodać kokos i upiec na złoty kolor.

Przełożenie placka:

Biszkopt orzechowy – masa – biszkopt kokosowy – masa – biszkopt orzechowy.



Średnia ocena czytelników

(3.8 / 5)

3.8 5 37
Oceń ten przepis

Liczba ocen
37

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Super
    9 grudnia 2018 / 19:46

    Szkoda ze nie ma podanej wielkości formy bo to chyba ważne bardzo proszę o podanie

  • Odpowiedz
    Krystyna
    20 sierpnia 2017 / 11:16

    Zrobiłam ciasto św. Marty,. Przepyszne , polecam !!!

  • Odpowiedz
    Michał
    24 kwietnia 2016 / 21:10

    siostry przepisy są bardzo pyszne i kupujemy często siostry książki z przepisami

  • Napisz komentarz

    FreshMail.pl