Sernik przekładany ciastem kruchym

2013-12-03
Sernik przekładany ciastem kruchym
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

Ciasto kruche:

25 dag mąki pszennej,
5 dag cukru pudru,
10 dag margaryny,
3-4 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

1 kg sera (dwukrotnie zmielonego),
20 dag margaryny,
3 jaja,
1 budyń,
1 szklanka cukru pudru,
10-15 dag rodzynek.

 

Wykonanie:

Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki.

Ser utrzeć z cukrem i jajami.

W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić, podzielić na 3 części i gorącą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa.

Dodatek:

2-3 galaretki cytrynowe dowolne owoce (zgodnie z upodobaniem)

Galaretkę rozpuścić wg przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką.

Rodzaj przepisu: Tagi: , , Książka:
Średnia ocena czytelników

(4 / 5)

4 5 56
Oceń ten przepis

56 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Ciasto z kokosem2

    Ciasto z kokosem

  • Puszek_DSC06181

    Puszek

  • Toffi_1862

    Toffi

  • Babeczki z serem3

    Babeczki z serem

  • Baranek3

    Baranek wielkanocny

Komentarze

  1. wysłany przez Marzena 30 czerwca 2015

    Wydaje mi się, że na zdjęciu w galaretce są chyba jakieś owoce lub biszkopciki. Co to?

  2. wysłany przez Suu 23 maja 2015

    Jestem pewien ze Sernik się uda:)) I mam naeijdze ze szybciutko go zrobisz:) Dziękuję serdecznie za mile słowa i jak przekaże Kasi co napisałaś to na pewno bardzo się ucieszy!Serdecznie pozdrawiamMichał

  3. wysłany przez urszula 6 marca 2014

    Wszystko fajnie. A kiedy dodawać jajka do sera?

    • wysłany przez Joseph 23 maja 2015

      świetny przepis,,,pieknie wyrosły i najważniejsze że w prkojrezu ser nie robi w środku takiej dziury w cieście tylko ładnie przylegadodatkowo do masy serowej dodałam 2 łyźki budyniu

Napisz komentarz