Sernik kalifornijski

2016-02-18
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Ciasto:

Składniki:

30 dag mąki pszennej
15 dag margaryny
10 dag cukru kryształu
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina amoniaku
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać utarte żółtka z cukrem, proszek do pieczenia, amoniak, śmietanę i zarobić ciasto.

Masa serowa:

Składniki:

1 kg zmielonego sera
1 kostka margaryny
30 dag cukru kryształu
8 jajek
1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser, budyń. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z serem.

Kruszonka:

Składniki:

18 dag masła
25 dag mąki pszennej
13 dag cukru kryształu

Wykonanie:

Ze składników kruszonki zagnieść ciasto.

Składanie ciasta:

Składniki:

5 dag pokruszonych płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu
75 dag śliwek kalifornijskich pokrojonych w drobną kostkę

Wykonanie:

Spód brytfanki wyłożyć kruchym ciastem – posypać cynamonem, migdałami – połowa śliwek – masa serowa – reszta śliwek. Piec ok. 60-70 min. w temp. 170°C. Na 30 minut przed końcem pieczenia posypać kruszonką.

Średnia ocena czytelników

(3.8 / 5)

3.8 5 26
Oceń ten przepis

26 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

  1. wysłany przez Natii 15 kwietnia 2016

    Czy mogę użyć sera np „mój ulubiony” albo lekkiego serka cukierniczego, czy ma być to zwykły ser biały, który należy zmielić?

Napisz komentarz