Ryba zapiekana w jarzynach

2014-03-28
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

50 dag fileta z ryby,
2 średnie cebule,
15 dag marchewki,
15 dag pietruszki (korzenia),
5 dag selera (korzenia),
5 dag sera żółtego twardego,
2-3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
2 liście laurowe,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
papryka ostra w proszku,
przyprawa do ryb,
3-4 łyżki oliwy,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.

 

Wykonanie:

Rybę pokroić na części i wymieszać z przyprawą do ryb, następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie i dodać startą jarzynę. Całość dusić do miękkości jarzyn. Pod koniec duszenia doprawić pieprzem, solą, papryką i dodać ziele angielskie, liście laurowe i przecier pomidorowy. Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę przygotowanej jarzyny, następnie ułożyć usmażoną rybę i pozostałą część jarzyny. Całość zapiec w piekarniku w temp. ok. 170 st. C przez ok. 10-15 min. Pod koniec pieczenia wierzch posypać startym serem i ponownie zapiec do czasu roztopienia sera.

Podawać na gorąco jako samodzielne danie z dowolnym zestawem surówek.

Średnia ocena czytelników

(4.1 / 5)

4.1 5 28
Oceń ten przepis

28 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

  1. wysłany przez Wanda 14 grudnia 2015

    Dziekuje za przepis, troche podobne do ryby po Grecku, postaram ta potrawe przygotowac , napewno bardzo pyszna, uwielbiam rybki, sledzie , pozdrawiam !

Napisz komentarz