Rolada szpinakowa

2013-12-05
Rolada szpinakowa
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku mielonego,
4 jaja,
1 łyżka tłuszczu,
czosnek (do smaku),
sól,
pieprz.

Farsz:

20 dag masła,
20 dag sera topionego,
1-2 jaja,
1 mała marchewka,
1 mały ogórek kiszony,
3-4 pieczarki marynowane,
sól,
pieprz.

 

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać rozmrożony szpinak, doprawić do smaku wg gustu i chwilę dusić. Gotowy wyłożyć na sitko. Do przestudzonego szpinaku dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w szpinak. Całość wylać równomiernie na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec.

Jaja i obraną marchewkę ugotować i pokroić w drobną kostkę. Ogórka i pieczarki pokroić. Masło utrzeć, dodając topiony ser i pozostałe składniki. Na wierzch upieczonego szpinaku równomiernie rozprowadzić farsz. Zwinąć w rulon, przełożyć na deseczkę i przykryć ściereczką. Schłodzić.

Podawać na zimno jako przystawkę pokrojoną w plastry na dekoracyjnie przybranym półmisku.

Średnia ocena czytelników

(3.4 / 5)

3.4 5 31
Oceń ten przepis

31 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Sałatka wiosenna

  • Jaja nadziewane z sosem tatarskim

  • Zielona sałata z truskawkami

  • Bób z grzybami

Komentarze

Napisz komentarz