Pychotka

2015-08-12
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

Ciasto:

20 dag margaryny
40 dag mąki
10 dag cukru pudru
4 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka amoniaku
1-2 małe słoiki powideł

Wykonanie:

Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na 2 foremki. Białka ubić z cukrem na pianę. Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę. Można posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temp. 200’C przez 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą.

Składniki:

Masa:

25 dag masła
1/2 l mleka
5 żółtek
20 dag cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Ugotować budyń i schłodzić.
Masło utrzeć.
Do masła dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.

Średnia ocena czytelników

(3.3 / 5)

3.3 5 62
Oceń ten przepis

62 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

  1. wysłany przez henryka 1 września 2016

    pychotka siostry anastazji

Napisz komentarz