Puszek

2016-05-24
Puszek_DSC06181
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Biszkopt jasny:

Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

Masa migdałowa:

Składniki:

15 dag cukru kryształu
3 łyżki słodkiego mleka
2 łyżki płynnego miodu
15 dag masła
30 dag płatków migdałowych

Wykonanie:

Cukier, miód, masło, mleko – wymieszać, podgrzać, dodać płatki migdałowe. Wymieszać ponownie i podsmażyć.

Bita śmietana I:

Składniki:

1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku

Wykonanie:

Śmietanę ubić, dodać cukier i letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.

Bita śmietana II:

Składniki:

1/2 l śmietany kremówki
3 łyżki żelatyny
kakao (do koloru)
cukier puder do smaku

Wykonanie:

Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao (według gustu) i na końcu letnią żelatynę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody.

Przełożenie ciasta:

Dodatki:

1 puszka mleka słodzonego, skondensowanego (gotowanego ok. 2 1/2 godz.)
1 paczka okrągłych biszkoptów
3-4 kostki czekolady
Biszkopt – mleko skondensowane – masa migdałowa – bita śmietana I – biszkopty – bita śmietana II – starta czekolada

Średnia ocena czytelników

(3.4 / 5)

3.4 5 69
Oceń ten przepis

69 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • 3

    Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem2

    Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach_2013_01_22_2 0054

    Pstrąg pieczony w warzywach

  • Makaron z suszonymi pomidorami_2013_10_09_01 0063

    Makaron z suszonymi pomidorami

  • Toffi_1862

    Toffi

Komentarze

  1. wysłany przez Justyna 21 kwietnia 2017

    Pyszne ciasto polecam zachwyciło wszystkich gości

Napisz komentarz