Placek z wiśniami

2015-08-28
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek cukru kryształu
1/2 kg wiśni
1 cukier waniliowy
3 białka
20 dag cukru pudru

Wykonanie:

Ubić pianę z 5 białek, dodać cukier kryształ, żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia, połowę wiśni (bez pestek) i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Upiec w temp. 170 st. C przez ok. 40-45 min.
Z 3 białek ubić pianę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po 20 min pieczenia sprawdzić, czy ciasto wyrosło i zaczyna się rumienić; wtedy rozłożyć pianę, posypać pozostałymi wiśniami, wstawić ponownie do piekarnika. Piec do momentu zarumienienia piany.

Średnia ocena czytelników

(4 / 5)

4 5 12
Oceń ten przepis

12 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

  1. wysłany przez Jola 30 lipca 2016

    Polecam:)) pyszne ciasto, tylko ja do ubitej piany dodałam troszkę oleju i budyń w proszku..

Napisz komentarz