Placek kruchy z owocami

2013-12-04
Placek kruchy z owocami
  • Czas przygotowania: 60m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej,
1 kostka margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 jajka,
1 szklanka cukru kryształu,
dowolne owoce, np. wiśnie,
borówki, śliwki,
sól.

 

Wykonanie:

Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, żółtek zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części i przez chwilę schłodzić w lodówce.

Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, ułożyć owoce. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli. Rozprowadzić na owocach.

Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przykryć wierzch.

Piec w niezbyt gorącym piekarniku, pod koniec pieczenia – zwiększyć temperaturę.

Po upieczeniu zostawić w otwartym piekarniku do wystygnięcia.

Średnia ocena czytelników

(3.6 / 5)

3.6 5 42
Oceń ten przepis

42 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Ciasto z kokosem

  • Puszek

  • Toffi

  • Babeczki z serem

  • Baranek wielkanocny

Komentarze

  1. wysłany przez Agnieszka 7 września 2015

    Co oznacza stwierdzenie „niezbyt gorący piekarnik” tzn. jaka to temperatura?

  2. wysłany przez Joanna 25 sierpnia 2015

    Jaka ilość owoców jest właściwa? Pytam, ponieważ w przepisie nie jest to dookreślone 🙂

  3. wysłany przez Monika 9 lutego 2015

    Ciasto kruche, lekkie i wyśmienite!! zdecydowanie polecam!! 😉 ten prosty do zrobienia deser zachwycił całą moją rodzinę!! Idealny na wiosne! 😉

Napisz komentarz