Placek jabłkowy z bakaliami

2015-03-19
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka cukru kryształu
10 dag rodzynek
5 dag płatków migdałowych
1 kg jabłek

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rodzynki sparzyć. Jaja utrzeć z cukrem, stopniowo dodając olej, mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu wmieszać jabłka, rodzynki i płatki migdałowe.

Ciasto przełożyć do blaszki i piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 45-50 min.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub przyozdobić polewą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi.

 

Przepis pochodzi z najnowszej książki 102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI.

140 na 500 pż 22 04

Rodzaj przepisu:
Średnia ocena czytelników

(3.6 / 5)

3.6 5 22
Oceń ten przepis

22 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Ciasto z kokosem

  • Puszek

  • Toffi

  • Babeczki z serem

  • Baranek wielkanocny

Komentarze

  1. wysłany przez Michał 25 kwietnia 2016

    bardzo pyszne są ciasta i wszystkie inne przepisy siostry Anastazji bardzo polecam

  2. wysłany przez Natii 15 kwietnia 2016

    Uwielbiam takie ciasta 😉 są wilgotne, miękkie i pełne owoców. Czasem zamiast jabłek daję gruszki i ciasto jest słodziutkie.

Napisz komentarz