Pierniczki świąteczne

2015-12-17
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

30 dag miodu
1 kg mąki (ok.)
2 jaja
2 żółtka
15 dag cukru kryształu
15 dag cukru na karmel (1/4 szklanki)
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag smalcu
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika

Wykonanie:

Miód zagotować z przyprawą. Dodać gorący do mąki i wymieszać. Po przestygnięciu dodać ubite jaja z cukrem, karmel, sodę i całość dobrze wyrobić. Na końcu dodać stopiony letni tłuszcz. Wyrobić ciasto i pozostawić na noc w lodówce. Schłodzone rozwałkować i wycinać foremką różne kształty pierniczków. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 10 min. Po upieczeniu każde ciasteczko polukrować.

Uwaga:

Pierniczki nabiorą kruchości, jeżeli będziemy je przechowywać w zamkniętym naczyniu (metalowym pudełku lub słoju).

Średnia ocena czytelników

(3.7 / 5)

3.7 5 20
Oceń ten przepis

20 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

  1. wysłany przez Dorota 24 czerwca 2016

    Lubię pierniczki z karmelem. Nie dodaję go bezpośrednio do ciasta, ale po skarmelizowaniu cukru na patelnię wlewam wodę, rozpuszczam w niej karmel i dodaję do reszty składników.

  2. wysłany przez KASIA 5 stycznia 2016

    PIERNICZKI SUPER. NIE POLECAM DODAWAĆ KARMELU. TWARDNIEJE OD RAZU I PRZY WYRABIANIU TWORZY SZKŁO.

Napisz komentarz