Pierniczki świąteczne

Składniki:

30 dag miodu
1 kg mąki (ok.)
2 jaja
2 żółtka
15 dag cukru kryształu
15 dag cukru na karmel (1/4 szklanki)
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag smalcu
1 łyżeczka sody
1 przyprawa do piernika

Wykonanie:

Miód zagotować z przyprawą. Dodać gorący do mąki i wymieszać. Po przestygnięciu dodać ubite jaja z cukrem, karmel, sodę i całość dobrze wyrobić. Na końcu dodać stopiony letni tłuszcz. Wyrobić ciasto i pozostawić na noc w lodówce. Schłodzone rozwałkować i wycinać foremką różne kształty pierniczków. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 10 min. Po upieczeniu każde ciasteczko polukrować.

Uwaga:

Pierniczki nabiorą kruchości, jeżeli będziemy je przechowywać w zamkniętym naczyniu (metalowym pudełku lub słoju).



Średnia ocena czytelników

(3.7 / 5)

3.7 5 20
Oceń ten przepis

Liczba ocen
20

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Dorota
    24 czerwca 2016 / 12:16

    Lubię pierniczki z karmelem. Nie dodaję go bezpośrednio do ciasta, ale po skarmelizowaniu cukru na patelnię wlewam wodę, rozpuszczam w niej karmel i dodaję do reszty składników.

  • Odpowiedz
    KASIA
    5 stycznia 2016 / 14:17

    PIERNICZKI SUPER. NIE POLECAM DODAWAĆ KARMELU. TWARDNIEJE OD RAZU I PRZY WYRABIANIU TWORZY SZKŁO.

  • Napisz komentarz

    FreshMail.pl