Archiwum Przepisy - Strona 2 z 18 - Przepisy Siostry Anastazji

Archiwum:

Bulion warzywny

Składniki: 5 l wody 4 pietruszki 3 marchewki 1 seler 1 cebula ½ pora 6-7 ziaren pieprzu czarnego 2-3 liście laurowe 1 pęczek zielonej pietruszki Sól Wykonanie: Warzywa obrać, dokładnie wymyć, przekroić wzdłuż i zalać wrzącą wodą. Dodać ziarna pieprzu i liście laurowe. Gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem przez 3-4 godz. Pod koniec dodać związany pęczek natki pietruszki. Gotowy wywar przecedzić, ostudzić, zlać do mniejszych pojemników i zamrozić.…

Czytaj więcej

Masło klarowane

Kilka kostek masła (najlepiej świeżego, o jak najmniejszej zawartości oleju roślinnego) włożyć do dużego garnka i wolno podgrzewać. Gdy całkowicie się rozpuści – zmniejszyć temperaturę. Na jego powierzchni utworzy się piana (zawiesina z białka), którą należy pracowicie i dokładnie zbierać łyżką cedzakową dotąd, dopóki nie uzyskamy prawie czystego płynu o żółtym zabarwieniu. Następnie należy odstawić płynne masło do czasu, aż pozostałe „zanieczyszczenia” opadną na dno. Wtedy ostrożnie zlać płyn do…

Czytaj więcej

Sos sałatkowy

Składniki: 3 łyżki przegotowanej wody 3 łyżki oliwy 1-2 łyżki soku z cytryny musztarda do smaku drobno pokrojony koperek (jeżeli chcemy otrzymać sos koperkowy) przeciśnięty przez praskę czosnek (jeżeli chcemy otrzymać sos czosnkowy) sól pieprz Wykonanie: Podane składniki wymieszać i doprawić do smaku.…

Czytaj więcej

Zupa grzybowo-rybna z łazankami

Składniki: 1 l bulionu warzywnego ½ kg fileta z karpia 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 5 dag suszonych grzybów 1 łyżka masła ½ l zimnej wody 1 pęczek zielonej pietruszki sól pieprz Wykonanie: Grzyby wymyć, zalać zimną wodą i pozostawić na ok. 2 godz., po czym ugotować z dodatkiem masła. Gdy grzyby będą miękkie – odstawić z ognia, wyjąć grzyby i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, drobno pokroić i…

Czytaj więcej

Makowiec korzenny

Składniki: 20 dag maku 40 dag cukru kryształu 5 jaj 1 dag zmielonego cynamonu 1 dag zmielonych goździków 10 dag zmielonych migdałów ½ laski wanilii skórka z 1 cytryny 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Mak zalać wrzącą wodą, odcedzić, ostudzić i trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku, po czym utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodać cynamon, goździki, migdały, ziarenka…

Czytaj więcej

FreshMail.pl