Orzechowiec kawowy

2015-10-06
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Placek orzechowy:

Składniki:

12 jaj
3 łyżki mąki krupczatki
25 dag krojonych orzechów włoskich
30-35 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać na sztywną pianę. Dodać żółtka, pozostałe składniki i całość delikatnie wymieszać. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki.

Masa kawowa :

Składniki:

1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu

Wykonanie:

Rozpuścić kawę w niewielkiej ilości gorącej wody. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz żółtek ugotować budyń. Gdy lekko przestygnie, połączyć z masłem i zaparzoną kawą. Dodać spirytus i delikatnie wymieszać.

Dodatki:

polewa czekoladowa
4 łyżki mielonych orzechów włoskich

Przełożenie placka:

Placek orzechowy – masa kawowa – placek orzechowy – masa kawowa – placek orzechowy – polewa czekoladowa – posypka z mielonych orzechów

Średnia ocena czytelników

(3.3 / 5)

3.3 5 46
Oceń ten przepis

46 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

  1. wysłany przez Nika 11 lutego 2017

    Witam,
    jak długo piec te placki i w jakiej temperaturze?
    Należy upiec każdy osobno? 🙂

Napisz komentarz