Naleśniki z farszem szpinakowym

2016-08-19
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Naleśniki:

Składniki:

1 1/2 szklanki słodkiego mleka
1/2 szklanki wody
2 jaja
30 dag mąki pszennej (ok.)
1 łyżeczka cukru
tłuszcz do natłuszczenia patelni
sól

Wykonanie:

Mleko połączyć z wodą i dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać na jednolitą masę. Konsystencja powinna być nieco gęsta. Na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu każdorazowo wylewać porcję ciasta, rozprowadzając równomiernie na całej patelni. Gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów – naleśnik przewrócić na drugą stronę i lekko podrumienić. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.

Farsz szpinakowy:

Składniki:

2 duże pęczki szpinaku
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Wykonanie:

Liście szpinaku oczyścić, sparzyć wrzątkiem i rozdrobnić. Przeciśnięty przez praskę czosnek chwilę podsmażyć na oliwie i dodać szpinak. Całość poddusić i doprawić do smaku.

Średnia ocena czytelników

(4.1 / 5)

4.1 5 29
Oceń ten przepis

29 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

  • Toffi

Komentarze

Napisz komentarz