Naleśniki z farszem szpinakowym

Naleśniki:

Składniki:

1 1/2 szklanki słodkiego mleka
1/2 szklanki wody
2 jaja
30 dag mąki pszennej (ok.)
1 łyżeczka cukru
tłuszcz do natłuszczenia patelni
sól

Wykonanie:

Mleko połączyć z wodą i dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać na jednolitą masę. Konsystencja powinna być nieco gęsta. Na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu każdorazowo wylewać porcję ciasta, rozprowadzając równomiernie na całej patelni. Gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów – naleśnik przewrócić na drugą stronę i lekko podrumienić. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.

Farsz szpinakowy:

Składniki:

2 duże pęczki szpinaku
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Wykonanie:

Liście szpinaku oczyścić, sparzyć wrzątkiem i rozdrobnić. Przeciśnięty przez praskę czosnek chwilę podsmażyć na oliwie i dodać szpinak. Całość poddusić i doprawić do smaku.



Średnia ocena czytelników

(4.1 / 5)

4.1 5 29
Oceń ten przepis

Liczba ocen
29

Brak komentarzy

Napisz komentarz