Migdałowiec

Składniki:

1 l mleka
2 duże paczki krakersów
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 l śmietany 30%
10 dag płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

Wykonanie:

Mleko w puszce gotować przez 3 godz. Przestudzić karmel. Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z masłem, z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.

Przełożenie ciasta:

Spód brytfanki wyłożyć papierem – krakersy – masa budyniowa (zimna) – krakersy – karmel z mleka słodzonego – krakersy – bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.



Średnia ocena czytelników

(4.1 / 5)

4.1 5 63
Oceń ten przepis

Liczba ocen
63

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Agnieszka
    26 sierpnia 2015 / 20:03

    Ciasto bardzo dobre a zarazem łatwe do zrobienia.Polecam

  • Napisz komentarz

    FreshMail.pl