Składniki:
suche wafle
5 jaj
12 dag cukru kryształu
10 dag mąki pszennej
10 dag orzechów drobno krojonych
10 dag rodzynek
10 dag skórki pomarańczowej
5 dag suszonych śliwek bez pestek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Dno blaszki wyłożyć pergaminem. Na nim ułożyć warstwę wafli. Żółtka utrzeć z krem, dodać orzechy, sparzone rodzynki, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i śliwki (wszystkie bakalie oprószyć mąką), mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć i delikatnie wymieszać, wylać na wafle i zaraz włożyć do pieca. Upiec w temp. 180 st. C przez 30 min.
Lukier
Składniki:
1 białko
12 dag cukru pudru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Utrzeć białko z cukrem, dodając sok z cytryny (jeśli lukier jest za rzadki, dodać cukier puder). Zaraz po upieczeniu ciasto polać cienkim strumieniem lukru, tworząc ozdobną kratkę na powierzchni całego mazurka.
Przepis pochodzi z najnowszej książki 102 CIASTA Z OWOCAMI SIOSTRY ANASTAZJI.
Średnia ocena czytelników
(3.9 / 5)
1 komentarz
Katarzyna
3 kwietnia 2015 / 10:00Mazurek jest pyszny i łatwy w wykonaniu. Polecamnn1