Kukutki makowe

2015-12-10
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Sposób I

Ciasto:

Składniki:

25 dag mąki
2-3 żółtka
1/2 szklanki letniej wody

Wykonanie:

Do mąki dodać żółtka, letnią wodę i zarobić ciasto jak na makaron. Po uzyskaniu jednolitej masy utoczyć jednakowej grubości wałeczki i podzielić na równe części. Z każdej części formować paluszki. Ugotować w osolonej wodzie.

Masa makowa:

Składniki:

20 dag maku zmielonego
miód płynny (wg uznania)
bakalie (wg upodobania)

Wykonanie:

Do maku dodać bakalie (rodzynki wcześniej sparzyć), miód, dokładnie wymieszać i dodać do ugotowanych paluszków. Ponownie wymieszać i doprawić do smaku.

Sposób II

Składniki:

50 dag ugotowanych ziemniaków
1-2 jaja
15 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Wcześniej ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać jaja, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować małe paluszki i ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z masą makową (patrz: sposób I).

143 przysmaki siostry Anastazji

Średnia ocena czytelników

(4.5 / 5)

4.5 5 4
Oceń ten przepis

4 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

Napisz komentarz