Krajanka orzechowa

Ciasto:

Składniki:

14 dag masła
8 dag cukru pudru
4 surowe żółtka
35 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło, cukier, żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę (2 średnie blaszki) i podpiec na złoty kolor. Następnie ciasto posmarować twardą marmoladą.

Masa orzechowa:

Składniki:

4 białka
25 dag cukru pudru
20 dag drobno pokrojonych orzechów

Wykonanie:

Białka i cukier dobrze wymieszać, dodać pokrojone orzechy. Powstałą masę wylać na ciasto z marmoladą. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu pokroić na małe prostokąty.



Średnia ocena czytelników

(3.1 / 5)

3.1 5 15
Oceń ten przepis

Liczba ocen
15

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Iwa
    25 października 2017 / 10:00

    Witam, średnie blaszki to jakie to są? każdy ma inne więc wole wiedzieć dokładnie.

  • Napisz komentarz