Ciasto:
Składniki:
14 dag masła
8 dag cukru pudru
4 surowe żółtka
35 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło, cukier, żółtka utrzeć na pulchną masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę (2 średnie blaszki) i podpiec na złoty kolor. Następnie ciasto posmarować twardą marmoladą.
Masa orzechowa:
Składniki:
4 białka
25 dag cukru pudru
20 dag drobno pokrojonych orzechów
Wykonanie:
Białka i cukier dobrze wymieszać, dodać pokrojone orzechy. Powstałą masę wylać na ciasto z marmoladą. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu pokroić na małe prostokąty.
Średnia ocena czytelników
(3.1 / 5)
1 komentarz
Iwa
25 października 2017 / 10:00Witam, średnie blaszki to jakie to są? każdy ma inne więc wole wiedzieć dokładnie.