Gruszki w zalewie łagodnej

2015-09-30
Gruszki_w_zalewie_agodnej_4
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

1 kg gruszek
sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Gruszki obrać, przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i na chwilę zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny. Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Przełożyć gruszki do wrzącego syropu i gotować przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”. Następnie wyjąć gruszki z syropu i przełożyć do słoików. Do syropu dodać ocet i ponowienie zagotować. Zalewą zalać gruszki. Dokładnie zakręcone słoiki gotować przez ok. 20 min. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zalewa:

Składniki:

½ l wody
30 dag cukru
kilka goździków
1 laska cynamonowa
½ l octu winnego 6%

Średnia ocena czytelników

(3.4 / 5)

3.4 5 5
Oceń ten przepis

5 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • 3

    Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem2

    Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach_2013_01_22_2 0054

    Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek_DSC06181

    Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami_2013_10_09_01 0063

    Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

Napisz komentarz