Ciasto z kokosem

2016-06-16
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Ciasto:

Składniki:

35 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny
12 łyżek słodkiego mleka
6 jaj
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki kakao

Wykonanie:

Margarynę, cukier i żółtka utrzeć, dodać cukier waniliowy, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, kakao i całość dobrze wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z ubitych białek.

Kokos:

Składniki:

20 dag wiórków kokosowych
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek słodkiej śmietany

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, kokos, mąkę, śmietanę, sok z cytryny i lekko wymieszać.

Przygotowanie do pieczenia:

Połowę ciasta włożyć do foremki. Łyżką nałożyć kokos. Wierzch przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min. Po upieczeniu polać polewą.

Średnia ocena czytelników

(3.5 / 5)

3.5 5 55
Oceń ten przepis

55 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

  • Toffi

Komentarze

  1. wysłany przez ewula 8 grudnia 2016

    Co to jest to „słodkie mleko”, czy jest to jakieś specjalne mleko?

  2. wysłany przez Ania 19 listopada 2016

    Uwielbiam przepisy Siostry Anastazji, ciasto wygląda bardzo apetycznie, na pewno jest bardzo smaczne. Skorzystam z przepisu.

Napisz komentarz