Ciasto budyniowe z jabłkami

2015-10-28
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Ciasto:

Składniki:

30 dag mąki
15 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1-2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka kakao

Wykonanie:

Z podanych składników szybko wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Większą część ok. 2/3 ciasta pozostawić bez dodatków (ciasto jasne), do pozostałej części – 1/3 dodać kakao (ciasto ciemne). Oba ciasta schłodzić.

Masa budyniowa:

Składniki:

1 l mleka
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku

Wykonanie:

Z podanych składników ugotować budyń.

Piana:

Składniki:

1 szklanka białek
1 szklanka cukru kryształu
1 jasny budyń

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając suchy budyń.

Dodatek:

1 1/2 kg jabłek

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przygotowanie do pieczenia:

Spód blaszki wyłożyć ciastem jasnym – na ciasto równomiernie rozprowadzić ciepłą masę budyniową – nałożyć odciśnięte jabłka – przykryć pianą – na wierzch zetrzeć ciasto ciemne.
Kroić po wystudzeniu, najlepiej na następny dzień. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Średnia ocena czytelników

(3.2 / 5)

3.2 5 42
Oceń ten przepis

42 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

  1. wysłany przez Danuta 15 listopada 2015

    Mm 6 ksiąszki są wspaniałe pszepisynn1

  2. wysłany przez Bellona 6 listopada 2015

    A na ile stopni i jak długo piec? Wystarczy 20 min dla kruchego ciasta czy dłużej ze względu na mąkę ziemniaczana?

  3. wysłany przez Marta 1 listopada 2015

    W jakiej temperaturze piecze sie to ciasto I jak dlugo

Napisz komentarz