Bób z grzybami

2014-06-23
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Składniki:

1 kg bobu,
1 kg grzybów (dowolnych, świeżych lub mrożonych),
1 cebula,
3/4 szklanki słodkiej śmietany,
2 łyżki tłuszczu,
sól,
pieprz.

Wykonanie:

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na tłuszczu i dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Podlać wodą (lub wywarem) i dusić do miękkości. Bób odcedzić, dodać do uduszonych grzybów, zaprawić śmietaną, wymieszać i doprawić do smaku. Na kilka minut całość przełożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, by bób przeszedł smakiem grzybów.

Podawać na ciepło jako przekąskę lub dodatek do makaronów.

Średnia ocena czytelników

(4.2 / 5)

4.2 5 10
Oceń ten przepis

10 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

  1. wysłany przez Antoni 11 kwietnia 2015

    Mam nietolerancję laktozy. Czym można zastąpić śmietanę? Czy w ogóle bez śmietany i wyrobów mlecznych obędzie się w tym przepisie?

  2. wysłany przez teresa 13 marca 2015

    lubie bardzo przepisy siostry, kilka wybrobowalam juz. zwlaszcza ciasta, palce lizac

Napisz komentarz