Baranek wielkanocny

2016-03-24
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowy w: 0m

Ciasto:

Składniki:

15 dag margaryny
20 dag cukru kryształu
35 dag mąki
4 jaja
8 łyżek słodkiego mleka
2 łyżeczki płaskie proszku
do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ubić białka na pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę w kształcie baranka. Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do połowy formy w kształcie przodu baranka. Przykryć drugą formą stanowiącą tył baranka. Piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. ok. 180 st. C. Po upieczeniu, delikatnie wyjąć ciasto z formy. Po dwóch dniach oczyścić z bułki tartej i ozdobić baranka lukrem.

Lukier z białek:

Składniki:

6 białek
60 dag cukru pudru
sok z cytryny

Wykonanie:

Białko z cukrem ucierać wałkiem w misce (najlepiej kamiennej), aż do powstania gęstej masy. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Jeżeli w trakcie ucierania lukier jest za rzadki, należy dosypać więcej cukru pudru.
Lukier, z którego będzie wykonana „wełenka” baranka, nie może spływać, musi być sztywny i gęsty. Lukier nakładać szprycą do tortu, imitując wełnę baranka.

Uwaga:

Lukrowa „wełenka” lepiej przylega, jeżeli wcześniej posmarujemy wierzch baranka rzadszym lukrem.

Średnia ocena czytelników

(3.3 / 5)

3.3 5 9
Oceń ten przepis

9 osoba ocenił(a) ten przepis

Podobne przepisy:
  • Naleśniki z farszem szpinakowym

  • Ciasto z kokosem

  • Pstrąg pieczony w warzywach

  • Puszek

  • Makaron z suszonymi pomidorami

Komentarze

Napisz komentarz